CARİ MODÜLÜ
Cari Modülü, İşletmenin sürekli olarak çalıştığı firmalar ile ilgili hareket detaylarını görebildiği modüldür. Bu modülde her cari için bir kart oluşturulur ve aynı zamanda bu kartlara modül bağlantısız kayıtlar yapılabilir.
CARİ KARTLARI
CARİ BİLGİLERİ
Bu bölümde Cariler ile ilgili olarak tanımlamalar yapılır.
Cari Kodu: Cari Kodu tanımlaması olmadan Cari Tanımlaması yapılamaz.
Cari Tipi: Detay tanımlaması İşlemler menüsünden yapılan Tip tanımlamaları ile Carinin tipi belirlenir. Alıcı, Satıcı, Personel vb. Cari İsim Kartı açılan hesabın unvanının girileceği alandır. Boş bırakılamaz.
Grup Kodu, Özel Kod 1, Özel Kod 2 Raporlamalarda kolaylık sağlaması için kart tanımlaması yapılırken kullanılacak alanlardır.
Adresi, İli, İlçesi, Posta Kodu Fatura kesilirken de kullanılacak olan firma adres bilgilerinin tanımlanacağı alanlardır.
Telefon, Faks No, Cep Telefonu Firma iletişim numaralarının kaydedildiği alanlardır.
TC Kimlik No, Vergi Dairesi, Vergi No Kart tanımı yapılan cari; bir şahıs firması ya da bireysel bir müşteri ise TC Kimlik No, bir firma ise Vergi dairesi ve Vergi No alanları kullanılır. Bu tanımlamalar aynı zamanda fatura modülünde de kullanılır.
CARİ HAREKET KAYITLARI
Bu sayfada Cari Kart ile ilgili yapılmış Borç ve Alacak kayıtları görüntülenir ve aynı zamanda modül bağlantısız kayıtlar yapılabilir. Diğer modülden yapılan kayıtlar bu ekrandan silinemez ve Açıklama alanı dışında değiştirilemez. Sadece bu ekrandan yapılan kayıtlar silinebilir.
EK BİLGİLERİ
Bu bölümde açılan kart ile ilgili diğer bilgi ve tanımlamalar yapılır. Ayrıca bu kart ile ilgili olarak girilmesi gereken açıklamalar da bu ekrandan yapılır.
ÖZEL SAHALAR
Bu sayfada firma ile ilgili detaylı analizler için rapor kodları tanımlanır. 4 sayısal ve 4 alfa-sayısal alan vardır. Daha detaylı analizler için kullanılır.
AYLIK BAKİYELER
Özet rapor ekranı olup burada cari ile ilgili aylık toplam bilgileri, Son işlem tarihi, Hareket sayısı gibi alanlar raporlanır.
GRUP KODLARI
Cari Bilgilerinde kullanılan bu alanda, istenildiği kadar grup tanımlaması yapılabilir. İşletme ihtiyacına göre grup kodlarını belirleyebilir.
ÖZEL KODLAR (1-2)
Sadece grup kodlarının yeterli olmadığı, ilave rapor kodlarının oluşturulması gereken durumlarda kullanılır. Firma ihtiyacına göre istenilen kadar özel kod tanımlaması yapabilir.
CARİ HAREKET EK SORGU TANIMLARI
Bu alanda istenilen özelliklerde rehberler yapılabilir.
CARİ TİP TANIMLARI
Bu bölümde Cari Bilgileri tanımlaması yapılırken, kullanılan cari tipler tanımlanır. Firma ihtiyacına göre istenilen kadar tip tanımı yapabilir.
CARİ SEÇENEKLERİ
Cari Modülün genel parametre tanımlamalarının yapıldığı bölümdür.
Cari Barkod Uygulaması Var mı?: Cariler içinde hızlı işlemler yapılmak istendiğinde her bir cari kart için barkod tanımlaması yapılabilir. Bu işlem bu parametre ile kontrol edilir.
Otomatik Kodlama Var mı?: Cari Kodların sistem tarafından otomatik olarak verilip verilmemesini kontrol eden parametredir.
Cari Kart Hareketleri Sıralaması: Cari kartta oluşan hareketlerin Takip Tarihi veya Vade tarihine göre sıralanmasını kontrol eden parametredir.
Kayıtta Miktar Görülsün: Yapılan kayıtlar için miktar takibinin yapılıp yapılmayacağını kontrol eden parametredir.
Plasiyer Uygulaması Var mı? Plasiyer takibinin yapılıp yapılmayacağını kontrol eden parametredir.
Cari Kart girişinde büyük Harf: Cari Kart tanımlaması yapılırken büyük küçük harf tanımlarının kullanılıp kullanılmayacağını kontrol eden parametredir.
Seçenekli Cari Hesap Kapatma: Cari tipine göre oluşan borç veya alacak kayıtlarının ödeme veya tahsilat işlemi yapılırken seçenekli olarak kapatılıp kapatılmayacağını kontrol eden parametredir. İşletme geçmiş borç veya alacakları için vade farkı uygulayıp uygulamayacağını belirlediği alandır.
Faiz Takip Yeri C/M: Oluşan faiz tutarlarının Cari Modülde mi Muhasebe modülünde mi takip edileceğini kontrol eden parametredir.
ÖZEL SAHALAR
Bu bölümde sayısal sahalar ve alfa sayısal sahalar bulunmaktadır. Bu sahalar cari için ekstra bilgi kaydı yapmak için kullanılmaktadır. Bu kaydı; ana kayıt ekranının en sağ bölümde özel sahalar sekmesinden yapılmaktadır. Burada sayısal sahalar isminden de anlaşılacağı üzere sayısal değerleri tutmak için, alfa sayısal değerler ise metin vb değerleri tutmak için kullanılmaktadır.
|